Szülésre-szülőségre felkészítő találkozásaink alkalmával abban szeretnénk segíteni a gyermeket váró párokat, hogy felelős döntésükhöz –mely a baba vállalását jelenti – naprakész, tudományos alapokon nyugvó elméleti és gyakorlati tudást párosítsanak, melyek segítenek majd a mai korra jellemző információáradatban eligazodni. Az előadások elsődleges célja a „normalitásra” való készülés.

 

            A szülés nem egyszerűen egy fiziológiás testi történés, hanem olyan átstrukturálása az emberi életnek, mely egyszeri és megismételhetetlen. A „gyermektelen” létből a „gyermekes” létbe való átlépés. Szülőnek lenni „életforma”.

            Az orvosi konzultációk az anya és magzatának egészségi állapotát kísérik figyelemmel. A szűrővizsgálatok pontosan meghatározott rendszere abban nyújt segítséget, hogy a család biztonságban tudja az édesanyát és a pocakjában fejlődő babáját, valamint észlelje azokat a ritka, problémás eseteket, ahol a megfelelő időben érkező orvosi ellátás az egészség megtartásában és/vagy elősegítésében játszik szerepet. Tapasztalat azonban, hogy ezek az orvosi konzultációk az időkeretek miatt nem képesek a leendő család számára más, őket érdeklő kérdések átbeszélésére. Ezért azt gondoljunk, hogy e két folyamat: a várandósság orvosi aspektusa és a szakemberek által tartott felkészítő találkozásokon feldolgozott témák harmonikusan kiegészítik egymást.

            Fontos dolognak tartjuk, hogy a felkészülésben ne csak a szülőszobai eseményekre koncentráljunk, hanem a várandósság alatti bevonódásra, a babával való kapcsolatfelvételre, a kisbabáját szoptató édesanya mindennapjaira és az ehhez nélkülözhetetlen családi támogatásra. Kiemelten fontosnak tartjuk az igény szerinti szoptatás tudományos hátterének gyakorlati megismertetését és az ehhez illeszkedő válasz-kész gondoskodás és gondozás alapjainak átadását

 I.    alkalom

Táplálkozási tanácsadás

             A megfelelő táplálkozás hatással van a baba egészségére, a kismama fizikai erőnlétére, biztosítja a megnövekedett tápanyagigényt, felkészíti az anya testét a szülésre és a szoptatásra. Elkerülhető a felesleges súlygyarapodás anyai és magzati oldalon egyaránt, melynek hatása lehet a szülés módjára. A tanácsadás során nem kalóriákról és tápanyag táblázatokról fogunk beszélni, hanem gyakorlati segítséget kívánunk adni ahhoz, hogy milyen gyakran, mit, hogyan elkészítve tegyünk az asztalra. Beszélünk a tévhitekről, a terhes vitaminokról, a természetes lehetőségekről. A foglalkozáson szó lesz néhány olyan helyzetről, melyeket a kiegyensúlyozott táplálkozással befolyásolhatunk pl: hányinger, gyomorégés, székrekedés, aranyér, vizesedés.

 Mit kell vinni a kórházba?

 Megbeszéljük a szülőszobai csomagot, illetve a gyermekágyas osztályra szükséges felszerelést a mamának és a babának.

       Életmód-mozgás tanácsadás: Kismama torna és szülés utáni regeneráció

 

A kismedencét körülvevő izmok, kötőszövet, ízületek megfelelő erőssége, nyújthatósága és rugalmassága biztosítja, hogy a szülés során a baba minél könnyebben átgördüljön a szülőcsatornán. A légzés, lazítás mozgásfolyamatokba való bekapcsolásával tudatosan készülünk testünk, lelkünk összehangolására, a születés csodájára. Különös figyelmet szentelünk a gát területére és a hasizmokra. Speciális eszközöket és technikákat javaslok, hogy a babavárás és szülés örömteli élmény legyen.

Részletes program:

Gát és hasizom védelem a várandóság idején  

Kismama torna: légzés, lazítás összehangolása, kismedence tágulását segítő gyakorlatok, gát és törzsizom gyakorlatok, keringés javítás

Pihenés-lazítás, az eddig hallottak megbeszélése

Gátizom és hasizom vizsgálat jelentősége  a szülés után

A kismamatornán 12. betöltött várandósági hét után szakorvosi javaslattal lehet részt venni.                                                                                                      

II.     alkalom

     „Mindent tudó” kisbabád: a magzati lét, magzati kompetenciák

 Egyre több kutatás foglalkozik a magzati léttel. A kutatók tudományos módszerekkel igazolták azokat, amiket az anyák már régóta tudnak: a babák méhen belül kapcsolódnak, éreznek, figyelnek, tapasztalnak.

De mégis: hogyan alakul a magzatok élete méhen belül? Milyen fejlődési folyamatok zajlanak bent, a biztonságos környezetben? Érzi-e a baba, amit az anya érez? Érzi-e a baba a megszületését? A méhen belüli élet hogyan folytatódik méhen kívül? Erről beszélünk a csoporton.

 A szülés megindulásának a jelei, a szülés szakaszai, a szülés utáni két óra eseményei

 A nő szervezete készül a szülésre, így a szülés tényleges megindulása előtti hetekben a testünkre való figyelésben testi és lelki ráhangolódást, valódi készülődést élhetünk meg. Átbeszéljük azokat a jelzéseket, amelyek a hamarosan elinduló folyamat előrejelzői ( pl: a méh helyzetének, alakjának megváltozása, jósló fájások, nyákdugó)

A szülés tényleges megindulását és a kórházba érkezés izgalmas kérdései t, jelzéseket és történéseket úgy beszéljük át, hogy biztonságosan tudjanak ebben a kérdésben eligazodni.

Mit kell tudnunk a szülés szakaszairól. A tágulási szakasz alakulása: mi történik ebben a szakaszban, ki és mi segít nekem, hogyan haladunk, hol tartunk? Tájékozódási lehetőségeink, kényelem és biztonság megteremtése, mit várhatunk a szülésznőtől, az orvostól? Mit szabad és mit lehet? Mi számít segítségnek és mi a beavatkozás? A gyerekünk hogyléte, Ő hogyan segít a saját megszületésében, hogy bírja, hogy bírjuk?

A kitolási szak: a szülőcsatorna jellegzetessége, a természet segítő lehetőségei. Gátvédelem, testhelyzet, támasznyújtás és igénylés, az együttszülés igazi élménye. A baba fogadása, szülőszobai ellátása, első vizsgálatok. A lepényi szak történései.

              III.       alkalom

Természetes és gyógyszeres fájdalomcsillapítási eljárások

 A szüléskor jelentkező fájdalom csillapítása állandó igényként merül fel a várandós nők körében. A vajúdásnál nyújtott segítség sokszor azoknak a dolgoknak az együttese, melyek könnyen, mellékhatás-mentesen, megfelelő ismerettel és empátiával, kis leleményességgel és nyitottsággal kivitelezhetők.

A hatékony fájdalomkezelés egész egyszerűen annyit jelent, hogy a vajúdó mellett ott egy társ, aki folyamatos és bőkezű támogatást nyújt, aki beléje vetett rendíthetetlen bizalmával azt erősíti, hogy a nő tényleg képes arra, hogy megszülje gyermekét

            Az előadásban beszélünk a fájdalom okáról, szerepéről és szükség szerinti kezeléséről. Megismerkedünk a természetes módszerekkel: homeopátia, aromaterápia, masszázs, vagyis az érintés varázsa, fitoterápia, a víz felhasználása: borogatás, zuhanyozás, fürdő, autogén tréning. Beszélünk a fájdalomcsillapítás gyógyszeres formáiról és az epidurális érzéstelenítésről valamint ezek hatásairól és mellékhatásairól.

 Szülőpozíciós jóga

       Kismama jógaoktatónk gyakorlati foglalkozás keretében bemutatja, hogy párod, kísérőd egyszerű, de hatásos módszerekkel hogyan tud Téged segíteni a vajúdásod és szülésed so rán. Kipróbáljátok a különböző testhelyzeteket, melyek a természetes fájdalomcsillapítás jól-bevált eszközei. Egyúttal párod/kísérőd segítséget kaphat abban, mi is lesz a feladata a szülőszobán.

 Filmvetítés és beszélgetés

       A szülőpozíciós foglalkozás után a „gyakorlatban” láthatjátok, hogyan is működnek a valóságban az eddig átbeszéltek. A vetített film három pár történetét követi a vajúdás, szülés, majd családdá válás folyamatában. A szülés igazi természetét mutatja be, „vészhelyzetes” dramaturgiák nélkül. Ez a csodálatos film érzelmek megmozgatója, mely után szülésznővel tudjátok megbeszélni a hatást, melyet rátok tett és a felmerülő kérdésekre is választ kaptok

 

      IV.     alkalom

 Szoptatás

          A kisbabát megszületése után édesanyja a karjaiba veszi, és a mellére helyezi lehetőséget adva arra, hogy az újszülött szophasson. Ez a normális, természetes rendje egy kisbaba fogadásának. De vajon mi történik ekkor? A kisbaba eszik vagy szopizik? Van különbség a kettő között? Előadásunk vezérgondolata a szoptatás, és nem csupán az anyatejes táplálás, élettani és pszichológiai jelentősége, rövid és hosszú-távú hatása a babára, az édesanyára és az egész családra nézve.

Szó esik még az aranyóráról, a válasz-kész gondoskodásról és ezzel kapcsolatban manapság divatos nevelési irányzatokról. Sok-sok gyakorlati tudnivaló mellett, mint pl. a baba helyes mellre helyezése, fejés, melltartó viselés, beszélünk a szoptatás során előfordulható problémák megelőzéséről, illetve azok szakszerű kezeléséről. Tapasztalataink szerint az előadáson elhangzottak segítséget nyújtanak a várandósság alatt összegyűjtött információk tudatosabb átgondolásában ezzel megalapozva egy boldog családi élet kezdetét.

      V.      alkalom

 A csecsemő gondozása és fejlődése

           Eőadásaink zárásaként egy nagyon gyakorlatias programmal várunk minden leendő szülőt, szülőpárt, nagyszülőt. Ezek az órák olyan gyakorlati tudást próbálnak átadni, ami után valóban felkészültnek érezheti magát a leendő édesanya és édesapa az előttük álló mindennapok megélésére, a kisbaba gondozására. Témáink: fürdetés, köldökápolás, levegőztetés, öltöztetés, babaápolás, pelenkázás, körömvágás, gyerekszoba és természetesen minden, ami idő közben felmerül. Beszélünk még az alvásszükségletről és altatásról, a napirendről, a sírásról, kicsit másképp, a kisbaba szemszögéből! Szót ejtünk a fejlődésbeli mérföldkövekről, a csecsemő normál ütemű fejlődéséről és képességeiről segítve ezzel a szülőket, hogy nagyobb magabiztossággal merjenek gondoskodni várva várt gyermekükről.

 Babamasszázs

         A szoptatás rejtelmei után kis összefoglalást hallhattok a babamasszázsról. Miért jó megtanulni a masszázst? Hogyan érthetjük meg jobban a baba jelzéseit? Segíthetünk-e a különböző problémákban pl: hasfájás, fogzás, oltás? Ki masszíroz? Mi történik egy tanfolyamon? Ezen a foglalkozáson az oktató demonstrációs babán bemutatja az egyik gyakori probléma, a hasfájás esetén alkalmazható masszázstechnikát. A teljes babamasszázs technikát az érdeklődők egy külön tanfolyamon sajátíthatják el.

 

             Az alkalmak szombati napokon 9 órától 13 óráig tartanak, lehetőséget adva a családi jelenléthez egy könnyed, de épp olyannyira komoly programon.

Az öt alkalmas tanfolyam ára 50000 Ft/pár (2500 Ft/óra), melyet a tanfolyamra való jelentkezéskor, legkésőbb egy héttel előtte kérünk befizetni.

Az egyes napok külön-külön is látogathatók: ebben az esetben napi 12000 Ft/pár (3000 Ft/óra).

Bejelentkezés: Dr. Rákócziné Krämer Ágnes tanfolyam felelősnél a +36-30-9918484-es telefonszámon vagy az endomed@t-online.hu e-mail címen.

A tanfolyam helyszíne: 1066 Budapest Teréz krt. 18. I./1. 13-as csengő.

Következő tanfolyam: 2020 február 1.-15. március 7.-21., április 4.

 

Főoldal | Programok | Munkatársak | Galéria | Eléhetőség | Orvosi Rendelő
© PÁR-BESZÉD Minden jog fenntartva! | adatvédelmi nyilatkozat
design by zaka | cms & code by Thunder Studio