A nagyszülővé válás az élet csodás ajándéka. Szülővé vált gyermekünk sokkal közelebb kerül hozzánk, talán mi is hozzájuk. Kinyílik egy kapu, melyen keresztül szükség lehet ránk, beléphetünk a kis család életterébe. Ez a lehetőség, amivel nem könnyű bánni.

Beszélgetésünkben egyszerre szeretnénk szólni a frissen szülővé vált fiatalokhoz és a nagyszülővé lett generációhoz. Nem könnyű a feladat, mármint beszélni arról, amiben még nem is vagyunk benne.

Nagyszülőként - azt gondolom -, én mindent tudok, majd segítek. Ez a gyerek azonban nem az én gyerekem, ha sír, nem biztos, hogy én jobban tudom, mi baja, hiszen nem én vagyok az anyja. Ilyen és ehhez hasonló dilemmák tehetik próbára az örömmel segíteni akaró és tudó nagymamákat. Eleinte talán saját gyermekünk kiszolgálása jelenthet hidat ebben a zajló folyóban.

Mi az ami változott a felfogásban, gondolkodásban, szokásokban?
Minden generáció kitermeli a szakmai, emberi változásokat, ami lehet, hogy visszalépés a múltba, a hagyományok felé.

Ha kérik a segítséget, akkor könnyebb dolgunk van, akkor sem biztos a saját bevált recept. Kudarcainkban nem kapunk megértést, magunknak kell vele megküzdeni.

A nagyszülőség hosszú távú lehetőség, nem kell vele túlságosan igyekezni, ebbe is bele kell tanulni.

Érzékenységek, sértődések, családi határok, saját élettér mindkét oldalon.

Ha a gyermekvárás idején beszélünk a gondozás, szoptatás és egyéb szokások változásáról, akkor ez a nagymamák bevonásával azt eredményezheti, hogy a világ változik, amivel érdemes lépést tartani és nem a Ő a visszautasított.


Az előadást, beszélgetést és gyakorlati foglalkozást Dr Szászné Bán Judit klinikai szakpszichológus (gyakorló nagymama) tartja.

Bejelentkezés szükséges! +36/20/9834116 vagy e-mailben:  szaszban@windowslive.com
Szabadság miatt kérjük, hogy a bejelentkezéseket július 26.-tól kezdjék és elsősorban e-mailon keresztűl. Köszönjük szépen!
A két órás előadás ára: 6000 Ft, mely a helyszínen fizetendő.
Főoldal | Programok | Munkatársak | Galéria | Eléhetőség | Orvosi Rendelő
© PÁR-BESZÉD Minden jog fenntartva! | adatvédelmi nyilatkozat
design by zaka | cms & code by Thunder Studio